V rámci oslav 100 let vzniku Československa jsme pro vás připravili třídenní jídelníček v duchu "Co se jedlo před 100 lety."
Poděkování za spolupráci při tvorbě jídelníčku patří doc. PhDr. Martinu Francovi, PhD., historikovi a přednímu českému odborníkovi na dějiny stravování 16. – 20. století z Masarykova ústavu a archivu AV ČR, paní Blance Turturro ze Slow Food Prague a prababičce Helence Sýkorové ze Slovenska.
Cílem akce je připomenou dětem historii naší země pomocí jídel běžného dne tehdejší doby. Strava byla postavena většinou na sladkých a bramborových pokrmech, maso bylo většinou jednou za týden. Zpravidla to, co bylo k obědu, bylo druhý den k večeři. Nic se nevyhazovalo, vše se dojídalo a zpracovalo. K obědu se jedla většinou jen polévka. Děti měly velmi mnoho pohybu, takže častý příjem sladkých pokrmů nevedl k obezitě, děti vše "vyběhaly venku".
Přejeme vám všem dobrou chuť!
© Všechna práva vyhrazena 10. školní jídelna Plzeň, nám. Míru 4, příspěvková organizace - Školní jídelna Plzeň Bory
Zpět na začátek stránky
webdesign ANTstudio.cz