jste zde: úvodní » Sladíme třtinovým cukrem nebo sladovitem


Sladíme třtinovým cukrem nebo sladovitem

Sladkou chuť děti milují. Proč tomu tak je? Máme to v genech . . . cukr nás od nepaměti chrání před vyhynutím. Ze sladkého získáváme okamžitou energii a sílu! Sladká chuť nám dává pocit klidu a harmonie. Její nadužívání však způsobuje obezitu, onemocnění horních cest dýchacích, únavu i diabetes.

V nynější době hojnosti bychom cukr měli užívat střídmě a využívat k zásobení organismu sladkost v přirozené formě. Výborným zdrojem jsou obiloviny, ale také kořenová zelenina, sezamová semínka, mandle, datle, fíky, lékořice či fenykl.

U nás ve školní jídelně se snažíme nahrazovat rafinovaný bílý cukr cukrem třtinovým a také obilnými sirupy, či agáve. Jednoduše proto, že šetří náš organismus. Nefungují jako zloděj minerálních látek z těla, jako tomu je u bílého cukru. Naopak spoustu minerálních látek a vitamínů obsahují a do těla dodávají.

Sladovit, obilný sirup, který jsme si velmi oblíbili, vypadá podobně jako med. Vyrábí se z naklíčeného a usušeného obilí - obykle ze zrn ječmene. Neobsahuje žádný přidaný cukr nebo dochucovadla. Obsahuje menší množství jednoduchých cukrů a tím se stává vhodným sladidlem i pro diabetiky.

Třtinový cukr, který používáme se vyrábí z cukrové třtiny a má v sobě opět více minerálních látek a vitamínů, díky kterým je pro tělo šetrnější, než cukr bílý.

No a naši malí i velcí konzumenti to v chuti pokrmů ani nepoznali. Z toho je patrné, že to

prostě jde :-) Až budete příště péct koláč, zvažte množství bílého cukru a možnost nahrazení jiným typem sladidel!

 

 

 

 


Vytisknout stránku

© Všechna práva vyhrazena 10. školní jídelna Plzeň, nám. Míru 4, příspěvková organizace - Školní jídelna Plzeň Bory
Zpět na začátek stránky

webdesign ANTstudio.cz