jste zde: úvodní » Bereme od farmářů! A je to dobrota, haf!


Bereme od farmářů! A je to dobrota, haf!

Mléko, vajíčka, jogurty a drůbeží maso dodávají do naší 10. školní jídelny čeští farmáři!

Ochutnali jsme rozdíl a šli jsme do toho, protože chceme to nejlepší pro naše nejmenší. Podporování farmářských výrobků a lokálních zdrojů potravin napomáhá regionální ekonomice.

Šetříme životní prostředí, protože kuřata k nám nemusí lítat z Brazílie a podobně vzdálených zemí. Nadnárodní výrobci potravin směřují svou produkci do zemí třetího světa a tím jim odčerpávají vlastní zdroje vody a půdy.  Nechceme tyto stereotypy podporovat. 10. školní jídelna myslí jinak!

 

Proč vajíčka z farmy pana Martínka v Osvračíně?

Farmu jsme osobně navštívili a viděli jsme jak se pan Martínek o své slepice pěkně stará. Krmí je vlastním obilím a trávou. Slípky volně běhají a mají spoustu prostoru. Vajíčka snášejí krásná a žlutá, tak jak je někteří znají z domácích chovů našich prababiček.

Nebudeme podporovat uzavřené klecové chovy slepic, které žijí na velikosti papíru A4. Nelíbí se nám, že velkochovatelé barví žloutky karotenem, aby byly žlutější. Je nám smutno z toho, že na slepice svítí lampami, aby si myslely, že je pořád ráno a tím snášely více vajec.

Proč mléko od Milknaturu?

Kráva žije venku v přírodě, žere přirozené věci jako trávu, je to přece býložravec. Všechno co sežere se odrazí na kvalitě mléka. Proto farmáři z Milknaturu krmí své krávy kvalitními rostlinami a nepřidávají nic, co jim není ku prospěchu. Přidávají pouze přírodní mikronutriční výživu, aby měly posílenou imunitu.

Mléko z této farmy má 3,8 - 4,2 % tuku dle ročního období. Obsahuje všechny vitamíny, minerály a enzymy, protože je šetrně pasterované při teplotě 75°C po dobu 20 vteřin. Mléko má všechny smyslové i výživové hodnoty, proto je pro nás dobře stravitelné a jeho konzumací můžeme posilovat i svoji imunitu.

S běžným mlékem z obchodů v tetrapacku se to má asi takhle: Mléko je nadojeno od krav, o kterých nic nevíme. Nevíme co žerou, jak žijí a ani jak se jim vlastně daří. Mléko je po nadojení odstředěno - je odebrán veškerý tuk, ze kterého se vyrábí ostatní mléčné výrobky. Zbylý produkt - mléko je ošetřen metodou UHT / aby mléko mělo pořádnou, rozuměj roční trvanlivost/, to je technologie ohřevu na 135°C. Touto metodou je zničena většina vitamínů a látek mléku vlastní. Výrobci pak tuto bílou vodu znovu naplňují umělými vitamíny, rostlinnými tuky a "mléko" je na světě. Bodejď by nerostla alergie na mlíko! Tahle hmota se nikomu netráví zrovna dobře . . .

Drůbež z farmy Druhaz

Rozdíl vidíte na první pohled. Maso je svalnaté, má pevné kosti a skvělou chuť i vůni. Farmáři v Druhazu maso nijak nenapichují vodou, jak je tomu u některých konvenčních dodavatelů. Nechávají svá kuřata, krůty ale i králíky volně běhat. Krmí je tím, co je pro ně přirozené.

Nebudeme podporovat chovy, které se ke zvířatům chovají neeticky. Farma Druhaz splňuje naše očekávání.



Vytisknout stránku

© Všechna práva vyhrazena 10. školní jídelna Plzeň, nám. Míru 4, příspěvková organizace - Školní jídelna Plzeň Bory
Zpět na začátek stránky

webdesign ANTstudio.cz